Notatka Badawcza nr.1
Doktor Angela Swertak.
Ostatnie zachowania obiektu "Wężoperz" dowodzą że ów obiekt posiada zdecydowanie większą inteligencję niż do tej pory sądziliśmy, zauważone zostało że przy odpowiedniej motywacji obiekt jest w stanie reagować na proste polecenia wydawane za pomocą odpowiednich znaków rękoma. Odkrycie to kładzie nowe światło na postrzeganie mutantów, być może znajdziemy tam osobniki nie tylko agresywne ale i nowe stworzenia które będą w stanie z nami koegzystować bez stwarzania dla nas dodatkowego zagrożenia.
Zalecam dalsze badania nad obiektem "Wężoperz", możliwe że stoimy na progu wielkiego naukowego odkrycia.
Notatka Badawcza nr.2
Doktor Angela Swertak.
W przeciągu ostatnich dwudziestu czterech godzin udało nam się poczynić znaczne postępy w nauce obiektu numer 2. Wężoperz jest w stanie nie tylko interpretować gesty, ale również polecenia głosowe. Podsunęłam zarządowi laboratorium pomysł by do obiektu dopuścić osobę niepełnoletnią w wieku 15 lat z zachowaniem pełnych środków bezpieczeństwa. Zarząd mimo że sceptyczny nie odmówił natychmiastowo, wygląda na to że na odpowiedź muszę poczekać. W tym czasie kontynuuję badania nad Wężoperzem.
Oby przystali na moją prośbę, udowodnienie że Wężoperze nie są niebezpieczne dla dzieci na pewno skłoniło by zarząd do większego luzu co do obiektu.
Złożenie Jaj.
Od mojego ostatniego pobytu w terrarium Wężoperza, obiekt jakimś sposobem nie tylko zdołał odbyć stosunek między płciowy ale i złożyć jaja. Trzy mniejsze są typowo wężowymi jajami, mają miękką skorupkę i kleją się ze sobą, ale ciekawszym zjawiskiem jest czwarte dużo większe jajo, o tyle o ile mniejsze jaja Wężoperz zdaje się ignorować, tak w przypadku prób zbliżenia się do tego większego jaja, Wężoperz przejawia zachowania defensywno agresywne.
Naukowcy przypisani do projektu sugerują że Wężoperz może być w stanie rozmnażać się nawet gdy w pobliżu nie ma partnera, to może rodzić w przyszłości problem w postaci zbyt szybko rosnącej i trudnej do kontrolowania populacji.