Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Wydanie XIII/1/2024 - 19.11.2024

Cytat:
[Obrazek: GHwmzpD.png]
Spis treści:

1. Polityka w kraju 

2. Sprawy społeczne

3. Wywiad z Gościem Manifestu

4. Polityka zagraniczna

5. Plakaty i grafiki zachęcające do walki o lepszy kraj

1. Polityka w kraju 

Senat na III już Sesji, uchwalił drugą ustawę, tym razem o ordynacji wyborczej. Jest ona podobna do poprzedniej, ale jest bardziej rozbudowa o sprawę referendum, gdyż nasza Republika ma ustrój demokracji bezpośredniej. Senat również przyjął poprawki do ustawy o Świętach Narodowych. Zaproponowano dodanie 4 nowych Świąt, ostatecznie przyjęto 2. 1 marca jako Święto Przyrody oraz 11 listopada jako Święto Krainy Suderland. Każdy raczej wie czym jest przyroda a ona występuje w Suderlandzie i jest bardzo szeroko opisana w Encyklopedia stworzonych przez Norberta Byfyja, pytanie tylko czy to pasuje do Świat Narodowych? Inna kwestia to 11 listopada, czyli Święto Krainy Suderlandu. Wnioskodawca skromnie wyargumentował czemu akurat ta data. Być może SAN ma teraz zajęcia i zastanowić się, co wydarzyło się 11 listopada w naszej historii? Może to symboliczna data początku starożytności, albo odkrycia przez naszych antenatów, że kość może służyć jako broń? Pewnie się tego w przyszłości dowiemy.
Senat zajął się również 2 nowymi ustawami o centralizacji władzy samorządowej oraz orderach narodowych. O tyle, że jest spór między obywatelami co do sprawy samorządów, to wszyscy są zgodni w sprawie orderów narodowych, żeby sprawnie i szybko wprowadzić tę ustawę w życie. Jak to finalnie wyjdzie, zobaczmy. Z nieoficjalnych informacji to na najbliższej Sesji Senatu ma być kilka nowych ustaw, jedna już jest znana i to projekt ustawy o ambasadorach i kryteriach uznawania innych mikrokrajów. Jakie będą inne, musimy czekać. 

2. Sprawy społeczne

Kierownictwo Kultury i Nauk oraz Dziedzictwa Narodowego przedstawiło raport z wyników inwentaryzacji i stanu technicznego w miastach kraju. Jak z nich wynika, wszystkie miasta mają już opisy, są jednak problemy z herbami, brakiem map oraz nieopisanymi wszystkimi zabytkami czy dzielnicami. Zapewne więc będzie to zadanie dla nowych zarządców, jeśli ustawa o centralizacji samorządu wejdzie w życie.

3. Wywiad z Gościem Manifestu

(Po długiej przerwie, wraca wywiad z Gościem Manifestu. Gościem XIII wydania jest przyszły obywatel Suderlandu, Władysław Kloskowski)
Redaktor - Dzień dobry, dzisiejszym gościem Manifestu na żywo jest Władysław Kloskowski. Witamy serdecznie.
Władysław Kloskowski - Witam serdecznie. Jest mi niezmiernie miło gościć dzisiaj u Pani.
R. - Dziękuje bardzo. Panie Kłoskowski, jest Pan jak pisał, dawnym obywatelem czy by Pan chciał coś o tym opowiedzieć dla naszych czytelników?
WK - Jest to okres bardzo dawny, prowadziłem wtedy życie polityczne i było ono pełne sukcesów. Niestety pod koniec podjąłem decyzje których dzisiaj żałuję, zaufałem ludziom, którzy na to zaufanie nie zasługiwali. Ta decyzja wpłynęła na koniec mojej kariery i później na moje opuszczenie tego kraju. Jednak po długiej emigracji postanowiłem wrócić i wolałbym się na tym dzisiaj skupić.
R. - Cieszy nas więc Pański powrót. Jak się Panu podoba aktualnie kraj za czasów III Republiki Suderlandu?
WK - Aktualnie da się zauważyć, że polityka poprzedników doprowadziła kraj do ruiny, bardzo się cieszę na powrót poprzedniego ustroju. Jednak da się zauważyć, że przed nami jest bardzo wiele pracy, aby ten kraj powstał na nogi i zaczął funkcjonować jak dawniej. Obecnie największym problemem wydaje się być brak struktury i możliwości podjęcia działalności przez nowo-przybyłych graczy i trzeba się w pierwszej kolejności zastanowić nad tym, jakie miejsca i możliwości stworzyć dla tych przybyszy. Kolejno trzeba również rozważyć jak przyciągnąć nowych członków do - już lekko tracącej na popularności formy - mikronacji.
R. - Czy ma Pan jakiś zamysł lub pomysł na podjęcie działalności dla nowych graczy? Póki co mamy plany nowego systemu gospodarczego, który może zachęci jak i aktualnych jak i przyszłych obywateli do zaangażowania się w działalność. Ponad, niedługo będzie z samorządami.
WK - Jeżeli chodzi o gospodarkę to trzeba stworzyć system, który by premiował prowadzenie działalności gospodarczej i potencjalnie zatrudnianie pracowników. Tak, aby działalność gospodarcza nie polegała tylko wyłącznie na pisaniu i gromadzeniu wielkiej ilości kapitału. Należy maksymalnie wydłużyć czas na możliwość zgromadzenia majątku, aby wysiłek był długoterminowy ale jednocześnie, aby ten wysiłek się opłacał - czyli były korzyści z osiągnięcia jakiegoś pokaźnego majątku. Ja jednak osobiście widzę siebie w samorządzie oraz w wymiarze sprawiedliwości i moje rozważania są bardziej skoncentrowane nad usprawnieniem tych instytucji.
R. - O, a co Pan sądzi o planach centralizacji samorządu oraz czy może Pan się podzielić swoimi rozważaniami na temat uprawienia Samorządu i Sądownictwa?
WK - Centralizacja samorządu w warunkach w jakich się znajdujemy ma sens, jeżeli nie ma dużej ilości członków naszej społeczności, którzy chcieliby podjąć na siebie trud działalności w samorządach. Chybionym pomysłem było stworzenie multum pozycji w samorządzie po to tylko, aby każdy był Gubernatorem albo burmistrzem 3 lub 4 miast. Natomiast, uważam, że samorządowcy powinni mieć maksymalną samodzielność - ale ich decyzje nie mogę pozostać bez konsekwencji - w rozwoju samorządów. Natomiast w miarę przypływu nowych obywateli można decentralizować samorządy i tworzyć nowe podziały administracyjne.
Jeżeli natomiast chodzi o sądownictwo, to trzeba stworzyć przepisy, które robią sądy przystępne dla obywateli, aby Ci nie obawiali się pójścia przed wymiar sprawiedliwości. Jednak obecnie nie uważam, aby było miejsce dla stworzenia dwu-instancyjnego postępowania, gdyż nie mamy na tyle chętnych i zaangażowanych osób. Natomiast, przymusowe zasiadanie w strukturach sądowniczych jest chybione. Sądownictwo jest ważną gałęzią społeczną, gdyż rozwiązuje napięcia społeczne między obywatelami a funkcja sędziego jest tym bardziej ważna, że obywatel musi mieć poczucie wysłuchania swojej racji i obiektywnej rozprawy, aby szacunek do tej władzy pozostał. Oczywistym jest, że nikt nigdy nie stworzy systemu w którym, każdy wychodząc z sali rozpraw będzie zadowolony - jedna strona zawsze wyjdzie przegrana w mniejszy lub większym stopniu - jednak da się stworzyć system w którym każda strona wyjdzie z poczuciem wysłuchania.
Jednak sama struktura sądownictwa nie jest najważniejsza, ważne jest też prawo i jego przystępność dla obywateli. Musi tworzyć maksymalnie przystępne prawo i zrozumiałe oraz koherentne. Nie ma miejsca na wątpliwości. Dlatego, chciałbym aby moja działalność nie tylko polegała na rozwiązywaniu i rozstrzyganiu konfliktów społecznych ale również na zapobieżeniu powstania tych konfliktów poprzez dbanie o powstanie jasnego i sprawiedliwego prawa.
R. - To bardzo mądre słowa o zapobieganiu konfliktów. A co Pan sądzi o aktualnych obywatelach, większość to nowi, którzy nie pamiętają dawnych czasów.
WK - Właśnie z uwagi na to iż nie znam wielu z obecnych obywateli, jest mi bardzo trudno rozsądzić i wygłosić dzisiaj o nich opinię , a nawet z pozycji osoby aspirującej do wymiaru sprawiedliwości nie wypada mi takich opinii wygłaszać. Głęboko wierzę w to, że każdy z obecnych obywateli ma dobro i chęć rozwoju III Republiki Suderlandu w swoim sercu.
R. - My też mamy taką nadzieję i życzymy by i również Pan był aktywny jako obywatel Republiki. Czy chciałby Pan coś dodać na koniec, albo zwrócić się kilkoma słowami do czytelników?
WK - Jedyne o co mogę na koniec apelować to o owocną współpracę. Każdy z nas tylko chce się dobrze bawić i mile spędzać czas. Nie zapominajmy, że ważniejsze jest, aby jak najwięcej osób się czuło, że ma wpływ na losy tego kraju oraz aby jak najwięcej osób chciało uczestniczyć w życiu tego kraju. Wydaje mi się, że ostatnim razem pozwoliliśmy, aby podziały polityczne za bardzo zawładnęły naszym życiem oraz zapomnieliśmy, że to nie jest kraj tylko dla naszego własnego użytku tylko jest to nasz wspólny projekt. Więc, chciałbym abyśmy tym razem o tym nie zapomnieli.
R. - Dziękuje bardzo wywiad. Dzisiejszym gościem był Władysław Kloskowski.
WK - Również dziękuję bardzo i liczę na kolejne zaproszenia.

4. Polityka zagraniczna

W Księstwie Sarmacji odbył się konkurs na temat nazwy dla krajowej waluty. W demokratycznym głosowaniu wygrała opcja PIN. Zmienił się również kod nazwy.

Narodził się nowy kraj. Królestwo Gamelland to państwo, które przedstawia się jako Wikingowie Pollinu. Jest to ciekawe, tym bardziej, że w założeniach naszej historii to właśnie Wikingowie zapoczątkowali u nas średniowiecze. Może więc mamy wspólnych przodków? Zobaczmy czy uda się nam nawiązać bliższe stosunki.

5. Plakaty i grafiki zachęcające do walki o lepszy kraj

[Obrazek: 2ySxIof.png]

Wydanie XIII/1/2024 - 135000 egzemplarzy

Urząd Administracji Republiki, Pierwszy Mówca Senatu Republiki i Kierownik Nauki i Kultury oraz Dziedzictwa Narodowego

,,Smoki wróciły''
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości